İmplant, çene kemiğine yerleştirilmiş olan ve protezlere destek amacı ile yapılmış olan yapay diş köklerini ifade etmektedir. Eksik dişlerin yerine yapılmış olan ve uzun ömürlü kullanılabilecek olan bu yapay dişler, hastanın çiğneme estetiğini yerine getirmektedir. Bunun yanı sıra yapay köklerin üzerine yapılmış olan hareketli veya sabit protezler hastanın çiğneme fonksiyonunu yerine getirmiş olmaktadır.
Konya İmplant Tedavisi Ne Gibi Durumlarda Kullanılmaktadır?
Konya diş implant tedavisi belirli kriterler dahilinde yapılmakta olup bu kriterleri kısaca özetlemek gerekir ise ;
Hiç dişi olmayan üst ve alt çenelerde
Kemik erimesi nedeni ile hastanın uygulanmış olan protezleri tam anlamı ile kullanamamış olması sonucunda protez yerleştirilmiş olan implantların üzerlerine oturtulmak sureti ile tutuculuğunun artması sağlanmış olmaktadır.
Büyük azı dişlerin kaybı sonucunda arka kısımda dişsizlik oluşmuş ise bu gibi durumlarda da hastalara takılıp çıkartılabilen protez yerine birkaç implant üzerine sabit köprü işlemi uygulanmaktadır.
Uzun dişsiz boşluklarda uygulanmış olan köprülerin gövdelerinin uzun olması problem oluşturmaktadır. Dişsiz bölgeye uygulanmış olan 1 veya birkaç implant ile uzun köprülerin dayanıklılığı artırılmaktadır.
Bir tek dişin kaybı esnasında kaybolan dişlerin her iki tarafında dişleri küçültmeksizin eksik diş yerine tek bir implantın yerleştirilmesi üzerine tek kaplama uygulanmaktadır.
Diş İmplantı Yaptırılmadan Önce Ne Gibi Hususlara Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?
İmplantın, eksik dişlerin tekrardan fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacı ile çene kemiğine yerleştirilmiş olan yapay bir diş kökünü ifade ettiğini belirtmiştik. İmplant vidalarının belirli genişliği ve kalınlığı bulunmaktadır. Bu sebeple implant konulması uygun görülen kısımda, çene kemiğinin implant tedavilerini kabul edecek genişlik ve yüksekliğe sahip olması gerekmektedir. Aynı zamanda kemiğin kalitesi de implant başarısını büyük oranda etkileyen faktörlerden birisidir. Ayrıca tedavi öncesi, implantın ağızda kalma süresince diş etlerinin tamamı ile sağlıklı olması gerekmektedir.
İmplant tedavilerinin başarılı olmasında bir diğer etken , kemik yapısıdır. Kişide, bunun için öncelikle implant tedavisinin başarılı olabilmesi için kemik yapısına dikkat edilmektedir. Kemik tespitinin sağlanmasından sonraki süreçte implant planlama süreçlerine geçilmelidir. İmplant uygulamasının öncesinde kişiye mutlaka radyolojik ve klinik muayene yapılması büyük önem taşımaktadır. İmlant tedavilerinde eğer hastanın kemik yapısı sağlıklı ve genel durumu da bu tedaviye uygun boyutta ise herhangi bir üst yaş limitleri bulunmamaktadır. Bunun nedeni ise sağlığın yaştan önce ciddiye alınması gereken bir faktör olduğudur. Bu maksatla henüz kemik gelişimini tamamlamamış olmayan genç hastalara implant tedavisi önerilmemektedir.
İmplant süresi, diş sayılarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Günümüz teknolojinin getirmiş olduğu avantajlar sayesinde tedaviler kısa süre içerisinde tamamlanmaktadır. İmplant yerleşimi sonrasında meydana gelen ağrılar, normal diş çekimi sonrasında duyulan ağrıdan tamamen farklıdır. İmplant tedavilerinin problemsiz bir şekilde tamamlanmış olan vakalarında hastaların, implant varlığını bile hissetmeyecek olması önemli bir ayrıntı olup implantın uygulanış esnasında hastanın tercihine göre lokal veya genel anestezi tekniği de uygulanabilmektedir.
Konya Diş implant tedavisi uygulamasından önce ve implantın ağızda kalmış olduğu süre içerisinde diş etlerinin sağlıklı olması önemli bir ayrıntıdır. İmplantların osteointegration diğer bir deyişle kemik ile tam birleşmesini sağlamak amacı ile iyileşme dönemi olarak belirtilen ilk 3- 6 ay arasında implant üzerine gelmiş olan yüklerin minumum düzeye indirgenmiş olması sağlanmalıdır. Bilhassa erken dönem iyileşme esnasında sigara kullanımı, enfeksiyon riskini büyük ölçüde arttıracaktır. Bu sebeple özellikle implant tedavileri uygulanmış olan hastalara sigara kullanımı tavsiye edilmemektedir.
İmplantların dayanıklılık süreleri, pek çok etken bazında değişiklik göstermekte olup hastaların ağız ve diş genel bakımlarını sağlamaları halinde implantların ömür boyu kullanılabilmesi olasıdır.
Комментарии